Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΒΡΑ-ΣΜΟΣ.Η Ελλάδα μπορεί τα λαμόγια το επιτρέπουν?


Ίσως η Ελλάδα να υποφέρει από οικονομική κρίση, αλλά κάπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει ένα μικρό χωριό το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχει ανθηρή οικονομία, ενώ προσφέρει ακόμα και πράσινες λύσεις.

Η Ανάβρα είναι ένα κτηνοτροφικό χωριό, φωλιασμένο στην πλευρά ενός βουνού της κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, τα έργα που έχουν αναπτυχθεί εκεί είναι τόσα ώστε φαίνεται σαν ένα μικρό θαύμα.

Ο Κοινοτάρχης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς ξεκίνησε τα έργα υποδομής αφότου εκλέχθηκε. Το χωριό έχει τρία βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα, έργα ασφαλτόστρωσης δρόμων, νοσοκομειακή μονάδα, δημόσια εγκατάσταση πάρκινγκ και γηροκομείο.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

[Δημήτρης Τσουκαλάς, Κοινοτάρχης Ανάβρας]:
«Μετά μπήκαμε στην πράσινη ανάπτυξη. Πρώτο έργο: Το αιολικό πάρκο της Αλογόραχης, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, που έγινε με πλήρη αποδοχή των κατοίκων στο χωριό...Εδώ σε μια κτηνοτροφική περιοχή κατασκευάστηκε αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, 17,5 ΜW ισχύ που θα μπορούσε να καλύψει 12,5 με 13 χιλιάδες νοικοκυριά, που θα υπήρχε μεγάλη απορρύπανση στο περιβάλλον, καταλαβαίνετε 13.000 νοικοκυριά να σιγήσουν 13.000 καυστήρες καταλαβαίνετε τι σημαντικό είναι για το περιβάλλον.»

Νέα έργα έρχονται για την Ανάβρα. Το χωριό σκοπεύει να αναπτύξει την τηλεθέρμανση. Bιομάζα και υπολείμματα υλοτομίας θα καίγονται σε ένα κεντρικό καυστήρα, ο οποίος μετά θα διοχετεύει θέρμανση και ζεστό νερό σε ολόκληρο το χωριό.

Πως λοιπόν η Ανάβρα έχει γίνει τόσο επιτυχημένη; Να κάποιες συμβουλές από τον κ. Τσουκαλά.

[Δημήτρης Τσουκαλάς, Κοινοτάρχης Ανάβρας]:
«Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο μυστικό. Ο κάθε κοινοτάρχης, ο κάθε δήμαρχος, πέρα από τις ικανότητες που πρέπει να έχει, τις θεωρώ δεδομένες. Πρώτον να είναι εργατικός και τίμιος, δεύτερον να μην στοχεύει στο προσωπικό του συμφέρον και καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, να το πω λαϊκά, να μην είναι λαδιάρης, να μην πάει εκεί για να κονομήσει, τρίτον να μην προβλέπει στην προσωπική του δόξα και ανέλιξη, δηλαδή να είναι δήμαρχος για να πάει να καταλάβει κάποια άλλη θέση και τέταρτον, πέρα από το να είναι έντιμος και εργατικός, αφού εκλεγεί, να μην υπηρετεί κανέναν πολιτικό χώρο. Εγώ αυτά έκανα, την δουλειά μου έκανα.»

Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσουκαλάς και το χωριό της Ανάβρας ίσως μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου