Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Τοκογλυφία τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος


Η πρώτη απόπειρα να απαλλαγούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τα τοκογλυφικά χρέη έγινε τον 7ο αιώνα π.Χ. με τη νομοθέτηση της σεισάχθειας, στην αρχαία Αθήνα. Τοκογλύφοι… ολκής έκαναν χρυσές δουλειές στη Ρώμη, ενώ στον Μεσαίωνα η Εκκλησία αφόρισε τον παράνομο τοκισμό.
Γκραβούρα με τοκογλύφο να δανείζει έμπορο
Γκραβούρα με τοκογλύφο να δανείζει έμπορο
Μόνον όσοι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, που επικρατεί στην αγορά, πέφτουν από τα σύννεφα όταν ακούν για κυκλώματα τοκογλυφίας. Μάλιστα σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας διαμορφώνεται τάση πολλαπλασιασμού τους σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.
Μετά τις τέσσερις συμμορίες, που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει άλλα δύο κυκλώματα τοκογλυφίας. Δραστηριοποιούνται στην Αττική και στον Βόλο.
Οι ρίζες της τοκογλυφίας χάνονται στην αρχαιότητα. Οι πρώτοι βλαστοί της ξεπρόβαλαν λίγο μετά την εμφάνιση του χρήματος. Τον 7ο π.Χ. αιώνα, στην Αθήνα, η νομοθέτηση της σεισάχθειας από τον Σόλωνα είχε στόχο την απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τα τοκογλυφικά χρέη. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Ιούλιος Καίσαρ στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Πασοκονουδού μπαϊλντί

 Του Αρη Δαβαράκη
Δεν έχει επιστημονικά καταγραφεί πότε και πώς φτάνει ο ψηφοφόρος να βροντοφωνάξει «έλεος πια, μπαΐλντησα ο νεοέλληνας», είναι όμως παράξενα πασιφανές το αίσθημα όταν έρθει η ώρα του. Τελειώνει ο Μάρτιος το Σάββατο και το πρόγραμμα του φετινού Απριλίου  φαντάζει τόσο βαρύ και ασήκωτο όσο και το φορτίο που κουβαλάμε σαν κοινωνία  όλοι μαζί, δυόμιση χρόνια τώρα : Προεκλογικός μήνας, με Πάθη, Σταύρωση, Ανάσταση και εκλογές καπάκι. Και τι εκλογές! Οι πιο επικίνδυνες, απρόβλεπτες, πιεσμένες οικονομικά και ημερολογιακά – αλλά και οι πιο ενδιαφέρουσες που έγιναν από το '65, όταν ο κόσμος είχε πάλι μπαϊλντήσει με τους πολιτικούς του – για άλλους λόγους τότε. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουμε από στρατιωτική χούντα το 2012, άλλες «απειλές» όμως, εξ’ ίσου σοβαρές, ανεβάζουν στο κόκκινο τον βαθμό επικινδυνότητας αυτής της, σχεδόν 50 χρόνια «μετά» αναμέτρησης αντιπροσωπευτικών πόλων της κοινωνίας μας, στον στίβο της καθημερινότητας, της βιοπάλης και της επιβίωσης. 

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Eπανάσταση.


 

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Επιμέλεια: Νίκος Νικολάου - Αντώνης Αγγελής

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης


Γενικά για την έναρξη και την πορεία της Επανάστασης του 1821
 «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Από το λόγο του στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου 1838).
Η ελληνική επανάσταση του 1821, επικός απελευθερωτικός αγώνας, του επί αιώνες,  υπόδουλου ελληνικού λαού, υπήρξε ο πιο σημαντικός σταθμός της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού.
Σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων, αφού η επιτυχής τελική έκβασή του, μετά από εννιά χρόνια σκληρού, ηρωικού, αλλά και αιματηρού πολέμου, σε πολλά μέτωπα, σήμανε την ίδρυση, από το 1830, του ελληνικού κράτους και την ένταξη της Ελλάδος, ύστερα από πολλούς αιώνες, στον πολιτικό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών της γης. 

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Άνοιξε το πρώτο αντιμνημονιακό στριπτιζάδικο

 Η είσοδος του στρηπτιζάδικου, που υπόσχεται «αυθεντική αντι-μνημονιακή διασκέδαση επιπέδου» και πραγματικό μίσος (Digital Artwork: Μάκης Ανασιάδης)
 
Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, που δείχνει ότι τα καταστήματα, τα κόμματα και γενικά τα προϊόντα εναντίον του μνημονίου, έχουν εξασφαλισμένη απήχηση στον κόσμο, εγκαινιάστηκε χθες και το πρώτο strip club αποκλειστικά για πατριώτες.

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. για τις παρελάσεις στην Αθήνα


Σε γενική επιφυλακή τίθεται από αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα το σύνολο της αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στην Αττική, με αποστολή την ομαλή διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης που θα γίνει το Σάββατο 24 Μαρτίου και της στρατιωτικής την Κυριακή 25 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ αρκετοί δήμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην στηθούν καν εξέδρες, ενώ οι ανάπηροι πολέμου αποφάσισαν να μην παρελάσουν.

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Χωρίς Μεσάζοντες .www.xoris.gr


www.xoris.gr : SITE ΓΙΑ ΠΡΟΪΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ!!!


Το κοινωνικό δίκτυο Χωρίς Μεσάζοντες, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012, έχοντας τις ρίζες του στην ιδέα αρκετών συμπολιτών μας, να να προβούν στην πώληση προϊόντων, απ' ευθείας από τον παραγωγό, στον καταναλωτή, αποφεύγοντας έτσι τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους και τα υπερβολικά, και χωρίς λόγο κόστη. 
Μέσα από την κοινότητα αυτήν, στοχεύουμε να δώσουμε σε όλους τους παραγωγούς την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους, άμεσα, ανέξοδα και απ' ευθείας στον καταναλωτή, που με την σειρά του θα λαμβάνει προϊόντα Ελληνικά, αρίστης ποιότητας, και πάντα σε τιμές πολύ φθηνότερες από ότι στην αγορά, ξέροντας πλέον οτι αγοράζει απ' ευθείας από τον παραγωγό. 
Οι βασικοί μας στόχοι είναι οι εξής: 


ΑΝΑΒΡΑ-ΣΜΟΣ.Η Ελλάδα μπορεί τα λαμόγια το επιτρέπουν?


Ίσως η Ελλάδα να υποφέρει από οικονομική κρίση, αλλά κάπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει ένα μικρό χωριό το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχει ανθηρή οικονομία, ενώ προσφέρει ακόμα και πράσινες λύσεις.

Η Ανάβρα είναι ένα κτηνοτροφικό χωριό, φωλιασμένο στην πλευρά ενός βουνού της κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, τα έργα που έχουν αναπτυχθεί εκεί είναι τόσα ώστε φαίνεται σαν ένα μικρό θαύμα.

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

[Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πολίτες, αρ. 34, Ιανουάριος 2012]

Γιώργος Ν. Οικονόμου
Δρ Φιλοσοφίας
oikonomouyorgos.blogspot.com

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

H νεοελληνική κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους καταρρεύσεως. Έχει καταστεί πλέον εμφανής η αδυναμία του κομματικού πολιτικού συστήματος στο σύνολό του να αποτρέψει την χρεοκοπία. Όχι μόνο διότι αυτό την οδήγησε στη σημερινή απελπιστική κατάσταση, αλλά και διότι αυτό την οδηγεί σε χειρότερη με την υποδούλωσή του στο ΔΝΤ και τα «Μνημόνια». Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες επιβάλλεται να βρεθεί ένας διαφορετικός δρόμος. Για να υπάρξει όμως αυτός πρέπει πρωτίστως να κατανοηθεί στην ουσία της η χρεοκοπία και κυρίως τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν, διότι η κατανόηση αυτή αποτελεί μέρος του ορθού δρόμου προς την λύση.

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Ο καθηγητής από τη Μυτιλήνη που κατασκεύασε με τους μαθητές του έναν δορυφόρο!


H εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” στο φ. του Σαββάτου (17/03/2012)   αφιερώνει άρθρο της,  στον εκπαιδευτικό της Λέσβου Γ. Κοντέλλη που αν μη τι άλλο τιμά τη λέξη “δάσκαλος” και τη Λέσβο. Διαβάστε το ρεπορτάζ της ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ
Είναι η απόδειξη ότι ένας εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο μπορεί να είναι πρωτοπόρος, ακόμη κι αν χρειάζεται να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια. Ο φυσικός Γιώργος Κοντέλλης έχει κατακτήσει τον τίτλο του αγαπημένου καθηγητή στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται για το ταξίδι στη Νορβηγία, όπου μαζί με τους μαθητές του είναι καλεσμένοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) 

TEXNH-Ζωγραφική

Είσοδος μόνο σε αυτούς που το 2ευρο παραμένει στή τσέπη τους.
Αν το ακουμπήσατε.... Να φύγετε να  πάτε αλλού κύριε......

http://www.googleartproject.com/

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Γ.Κοντογιώργης

 
1.Η ελληνική κρίση από κρίση δανεισμού αρχικά, μετατράπηκε στη συνέχεια σε κρίση χρέους, για να αντιμετωπισθεί στο τέλος ως κρίση ανταγωνιστικότητας. Κεντρικό επιχείρημα στην προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα αποτέλεσε εξαρχής η άποψη ότι το κράτος αντιμετώπισε κρίση χρέους επειδή η ελληνική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική και ότι επομένως οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, με δανεικά.
Εντούτοις, εάν η βάση του επιχειρήματος αυτού ήταν ορθή, τα εξοντωτικά ομολογουμένως μέτρα που επιβλήθηκαν επί της ελληνικής κοινωνίας θα είχαν στοιχειωδώς αποδώσει καρπούς. Είμαστε ήδη στον πέμπτο χρόνο μιας πρωτοφανούς ύφεσης που υπόσχεται να συνεχισθεί με την ίδια ένταση. Παρόλ'αυτά, δεν έχει ακόμη απαντηθεί το ερώτημα ως προς το επίπεδο που θα ισορροπήσει το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας.

Simone Le Baron

Αγαπητέ αδελφέ,

Είσαι ο Ιταλός που περίμενα. Πέρυσι στην Γαλλία ξεκίνησα τον "Νέοφιλελληνισμό ανθρωποκεντρικό", μόνη μου, δεν βρήκα υποστήριξη καμία σε αυτή τη χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου οι άνθρωποι έχουν γίνει ατομικιστές. Ονειρευόμουνα μια μεγάλη αδελφότητα Ευρωπαία, μια "Ευρώπη των λαών". Οπότε πήρα την απόφαση να φύγω. Άφησα το γιο μου παντρεμένο με Ιταλίδα στην Νίκαια, και που εργάζεται ως σεφ για μια οικογένεια από τη Foggia. Το καλοκαίρι 2011, ήρθα στην Ελλάδα με το σκοπό να μοιραστώ τη μοίρα των αδελφών μας Ελλήνων. Επομένως σου ζητώ επίσημα να συμμετάσχεις στο κίνημα μου, για μια Ευρώπη των λαών, χωρίς απληστία, που αφορά μόνο τον άνθρωπο. Ο αδελφός μας Έλληνας Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και καθηγητής του Master in European Studies του Πανεπιστήμιου της Σιένας. Σήμερα ακόμη μια φορά, γράφει για μια "Ευρώπη των λαών, όχι των αγορών" στα ελληνικά και στα γαλλικά. Μοιάζει με κραυγή απελπισίας. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι είναι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Πρέπει να του δείξουμε ότι τουλάχιστον εμείς τον ακούσαμε! ((http://contogeorgis.blogspot.com/)
Και για τα αδέλφια μας από την Καλαβρία, αυτό είναι το πρώτο γράμμα μου "νέοφιλελληνικο". Βλέπεις ότι και οι Έλληνες της Νέας-Υόρκη πονάνε σαν τους συνέλληνες της Καλαβρίας και τους Έλληνες του κόσμου ολάκερου.
Simone Le Baron, Αθήνα, 13-03-2012
0 commentaires Liens vers ce message


http://simone-le-baron.blogspot.com/ 

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Οι απόψεις του Ευγένιου Τριβιζά για τον όρο PIGS ( Portugal - Italy - Greece – Spain) O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες
συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS»(*) (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

H μεγάλη τραπεζική απάτη με τα CDSΈστω ότι η Τράπεζα Α έχει το 2009 μια μαύρη τρύπα 1 ΔΙΣ από επισφάλειες δανείων, αλόγιστη πολιτική μερισμάτων στους μετόχους, εξωπραγματικά μπόνους στα στελέχη της και από την υπεξαίρεση καταθέσεων από τους μεγαλομετόχους της.
Και έστω ότι η Τράπεζα Β έχει και αυτή μια μαύρη τρύπα παρόμοιου μεγέθους το 2009 και για τους ίδιους ανωτέρω λόγους.
Αυτή είναι σήμερα η καθημερινότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και η πραγματική αιτία της κρίσης.
Πως μπορούν να τακτοποιηθούν οι ισολογισμοί τους και να αποφευχθεί ο πανικός στην αγορά ?

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Μακάρι να πτωχεύαμε!


Πριν από 10 χρόνια μιλούσες για μια Ελλάδα-μπουρδέλο. Τώρα με την κρίση, που το μπουρδέλο έχει πάρει φωτιά, χαίρεσαι;
Όχι μωρέ, τι να χαίρομαι; Δεν έχει καμιά χαρά αυτή η δικαίωση. Φαινόταν ότι το πράγμα θα καταρρεύσει. Ήδη κατέρρεε. Πολύ πριν η χώρα χρεωκοπήσει οικονομικά, είχε χρεωκοπήσει συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτιστικά.
Ποια ήταν τα σημάδια της χρεωκοπίας;
Όλα αυτά που φωνάζαμε τότε και μας λέγανε γραφικούς. Η Ελλάδα του lifestyle και του «Κλικ», η Ελλάδα που πετούσε πεντοχίλιαρα στα κέντρα, η Ελλάδα του γκομενιάρη αρχηγού που χόρευε ζεϊμπέκικο και έτρεχε στα εγκαίνια της «Αυριανής». Αυτή η Ελλάδα καταρρέει σήμερα. Η Ελλάδα του Ελληναρά που ξεσάλωσε.

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Γιατί η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Αρθρο του Ι.Ραμονέ στη Le Monde diplomatique


Η 21η Φεβρουαρίου 2012 θα είναι, πλέον, για την Ελλάδα, η ημερομηνία της Μεγάλης Παράδοσης. Είναι η μέρα, που με την υπόσχεση ενός δεύτερου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλε «η συμμορία του τριπλού Α» κατά τη σύνοδο του Eurogroup, την οποία ελέγχει η Γερμανία : δρακόντειες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους κατώτατους μισθούς του
ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της φορολογίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις…

PSI: στο φως της επόμενης μέρας. Του Γιάννη ΒαρουφάκηΑν έπρεπε να έχουμε μάθει ένα πράγμα όλοι μας τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό είναι το εξής απλό μάθημα: Όλες οι ως τώρα επίσημες εκτιμήσεις, οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις, οι προβλέψεις ανάκαμψης, όλη η συζήτηση που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης εδώ και δύο χρόνια, τελικά προσκρούουν στον κυματοθραύστη της πραγματικότητας, ακυρώνονται εκ των πραγμάτων, ξεπερνιόνται από την ιστορία.
Μαζί με όλους, θέλω να ελπίζω ότι, αν όχι τώρα, σύντομα, αυτός ο θλιβερός κύκλος θα κλείσει και μαντάτα που διαφημίζονται ως καλά να αποδειχθούν ότι είναι όντως καλά. Έως τότε, όσο και να διαφωνούμε ως προς το τι πρέπει να γίνει, τι προκρίνει το συμφέρον της πατρίδας, σε ένα πρέπει να συμφωνήσουμε: Δεν δικαιολογείται πλέον σε κανέναν μας η άκριτη αποδοχή της «επίσημης εκδοχής» των πραγμάτων.

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Δόμνα ΣαμίουΠέθανε το Σάββατο το βράδυ η Δόμνα Σαμίου, σε ηλικία 84 ετών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, όπου και απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2012. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας
της τέσσερα χρόνια αργότερα, «γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί». Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγαλώνει και αγαπάει το Δημοτικό Τραγούδι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ


Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Γιώργος Ν. Οικονόμου
Δρ Φιλοσοφίας

H AMΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε διεθνώς ένεκα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης από το 2008, και ιδιαιτέρως στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, στην οποία το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα ναυάγησε παταγωδώς, προκύπτει η ανάγκη για έναν άλλον πολιτικό προσανατολισμό, για μία ουσιαστική πολιτειακή αλλαγή. Η ανάγκη αυτή εκφράσθηκε στις συνελεύσεις στην πλατεία Συντάγματος και στις άλλες πλατείες σε όλη τη χώρα από τις 25 Μαΐου 2011. Η δημοκρατία, η άμεση δημοκρατία, τέθηκε σωστά ως η εναλλακτική λύση στα αντιπροσωπευτικά πολιτεύματα. Είναι επομένως απαραίτητο να διευκρινισθεί τι είναι η άμεση δημοκρατία να αναλυθούν οι θεσμοί, οι αρχές και οι αντιλήψεις της. Προς τούτο στρεφόμαστε στην αθηναϊκή πολιτεία του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία άνθρωποι ίδρυσαν τη δημοκρατία, σκέφθηκαν και έγραψαν γι’ αυτήν. Η εξέταση αυτή δεν έχει μόνο ιστορική ή θεωρητική σημασία, αλλά κυρίως πολιτική και είναι εξαιρετικώς επίκαιρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αθηναϊκή δημοκρατία εκλαμβάνεται ως μοντέλο ή πρότυπο για αντιγραφή, αλλά για έμπνευση και προσανατολισμό στη σημερινή εποχή. Μεταξύ των άλλων μας βοηθά να διασαφηνίσουμε τι είδους πολίτευμα είναι το αντιπροσωπευτικό.

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ - ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ


1. Η έννοια της κομματοκρατίας [1]
Η έννοια της κομματοκρατίας ορίζει τη δομή και τη λειτουργία του πολιτικού φαινομένου σε μια φάση κατά την οποία το κομματικό σύστημα αυτονομείται και κυριαρχεί επί του τυπικού πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε το πρώτο να καθορίζει τη λογική θεμελίωση και την πολιτική δυναμική του δεύτερου. Επομένως, η κομματοκρατία εντοπίζεται στο πολιτικό σύστημα όπου η προσέγγιση και, εννοείται, η συγκρότηση της πολιτικής γίνεται στο επίπεδο της εξουσίας, με την οποία αντιμετωπίζεται περίπου ως ένα ενιαίο ταυτολογικό όλον.

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Αλκίνοος Ιωαννίδης

"We blame you, you know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο. Εννοούσε πως οι Έλληνες κάνουμε ζημιά στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης. Με την κυκλοφορία της συλλογής “Local Stranger” στο εξωτερικό, θα πέφτω συχνά πάνω σε τέτοιου είδους ατάκες ξένων δημοσιογράφων.

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ !


NA ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ
ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ!
Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα τείνει να πάρει το κίνημα για την διάθεση φθηνών τροφίμων, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες. Πρωτοπόροι ήταν οι εθελοντές της Πιερίας, ωστόσο, το κίνημα της πατάτες επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις αλλά και προϊόντα.
Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Άνωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Η ομάδα ήρθε σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Όπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Επαφές είχαν και με αγρότες από τις Σέρρες για να προμηθευτούν ρύζι καθώς και με αγρότες από την Καστοριά για φασόλια.

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Το κίνημα... της πατάτας επεκτείνεται patates  #1Mgr
Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα τείνει να πάρει το κίνημα για την διάθεση φθηνών τροφίμων, καθώς όλο και περισσότερες ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες. Πρωτοπόροι ήταν οι εθελοντές της Πιερίας, ωστόσο, το κίνημα της πατάτες επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις αλλά και προϊόντα. Τελευταία «είσοδος» αυτή του Δήμου Παλλήνης.